First date book tag

Te-ai gândit vreodată cum au apărut anumite cărți în viața ta? Unele apar exact la momentul potrivit, altele se lasă așteptate ca un Făt Frumos, unele par că au doar scopul de a-ți tulbura liniștea, în timp ce altele apar de nicăieri și-ți schimbă viața pentru totdeauna. De altfel, e la fel ca în viața oricăruia dintre noi: nu știm mereu ce se ascunde în spatele coperților oamenilor, în spatele măștilor sau a armurilor cu care ne învelim sufletele. Și dacă tot e duminică și ne putem relaxa, am hotărât să răspund provocării pe care Bianca mi-a înaintat-o printr-o scurtă plimbare printre cărți – vechi sau noi – care mi-au adus ceva în suflet. Hai să aflăm, deci, printre ce file am rămas captivă și ce m-au făcut acestea să simt:

 1. The awkward first date – o carte la care ceva n-a mers; n-a fost o carte rea, dar nu a avut acea sclipire pentru tine.

Enigma Otiliei, de George Călinescu. Știu, știu cât de minunată este considerată cartea asta, dar eu pur și simplu nu am reușit să trec de primele zece pagini. Erau prea multe descrieri pe care n-am mai rezistat să le citesc, așa că am renunțat.

 1. The cheap first date – o carte care s-a transformat în ceva mai puțin decât te așteptai.

Ai uitat să râzi, de Bogdan Munteanu. Cumva, cam asta simt când dau peste o carte scrisă de vreun autor contemporan român: uit să mai râd. Glumele sunt aproape grotești și se leagă, prea des, de sex. Cât despre expresii neaoșe… aici e locul perfect dacă vrei să le înveți!

 1. Well-prepared first date – o carte mai bună decât te așteptai.

Pânza de păianjen, de Cella Serghi. Citisem câteva pasaje online și, atunci când am găsit-o la ofertă la Auchan, am zis că trebuie să fie a mea neapărat. Totuși, m-am legat de cartea asta într-un fel mai mult decât neobișnuit și nici acum nu îmi dau seama de ce. Poate faptul că împărțeam numele cu protagonista ori felul în care e scrisă cartea ori, simplu, așa a fost să fie.

 1. Hot but dumb – o carte drăguță, dar nu la fel de drăguță la interior.

Fluturi, de Irina Binder. Cred că știi de „febra” care a cuprins majoritatea adolescentelor atunci când primele două volume au fost publicate și, recunosc, mă prinsese și pe mine. În două zile am citit ambele cărți ca să realizez, imediat după, că nu rămăsesem cu nimic. Subiectul era cumva searbăd și, pe alocuri, dus la extreme iar singurul lucru care mă impresionase, pasajele din jurnalul personajului principal, își pierdeau substanța atunci când le puneai sub lupa gândurilor.

 1. Blind date – o carte pe care ai citit-o fără să știi nimic despre ea.

Nu-mi place să citesc despre cărți în aproape nici o situație – din acest motiv, majoritatea cărților mă provoacă la întâlniri pe nevăzute. Aș scrie despre două cărți aici, care mi-au adus un fel de bucurie tristă citindu-le: The end of the affair, de Graham Green și Elevul Dima dintr-a VII-a, de Mihail Drumeș. Ambele vorbesc despre iubire și despre etape prin care iubirea trece, unele nu chiar așa drăguțe și din păcate, ireversibile.

 1. Speed dating – o carte pe care ai citit-o super repede.

Alegerea, de Kiera Cass. Am dat peste carte la recomandarea unei bibliotecare, a cărei părere a fost că este o carte potrivită mie. Am început sceptică, pentru că e ca și cum ai citi scriptul de la Burlacul, emisiunea aceea în care fetele concurează pentru inima unicului și inegalabilului, însă stilul de a scrie al autoarei m-a prins destul de ușor și n-am mai putut lăsa cartea din mână până la ora 4 dimineața, deși a doua zi aveam teză la latină.

 1. The rebound – o carte pe care ai citit-o după o „beție de cărți”, iar asta a ruinat-o.

Patul lui Procust, de Camil Petrescu. Am citit-o într-o vară când m-am hotărât să iau la rând cele mai cunoscute cărți ale autorilor români interbelici. În plus, Ultima noapte de dragoste… este una din cărțile mele preferate, motiv pentru care am pornit cu niște așteptări mari de la această carte, dar magia lui Petrescu n-a mai părut aceeași.

 1. Overly enthusiastic date – o carte la care ai simțit că încearcă prea tare.

Lumea Sofiei, de Josten Gaarder. Cartea este un fel de istorie a filosofiei, explicată pe înțelesul tuturor, însă are secvențe care devin nerealiste. De exemplu, Sofia, fetița de 14 ani care ajunge să învețe filosofie de la un necunoscut, are niște răspunsuri prea elevate pentru vârsta ei și anticipează mereu ceea ce urmează să învețe la curs. Totuși, cartea este încă pe măsuța de lucru, așa că nu vreau să trag concluzii drastice cu privire la ea.

 1. The perfect first date – cartea care a fost perfectă pentru tine.

Orice de Paler. Am început cu Scrisori imaginare, undeva printr-a X-a, și de-aici am păstrat ca motto faptul că „fericirea are uneori culoarea simplă a unui cer spălăcit”. Apoi am citit Viața pe un peron și Un om norocos, urmate imediat de Deșertul pentru totdeauna și Rugați-vă să nu vă crească aripi. Primele două cărți le-am citit de două ori, cu același entuziasm ca prima dată. Scrisul lui Paler descrie atât de concret și de poetic un alter ego al personalității mele, încât nu pot să-l las să-mi scape printre degete.

 1. Humiliating first date – o carte de care te-ai rușina să recunoști că ți-a plăcut sau te-ai rușina dacă te-ar vedea cineva citind-o.

În general, n-am cărți de care să mă rușinez. Mă gândesc, totuși, la o carte de-a lui Nicolae Breban, Don Juan, cu care n-aș risca să fiu întrebată despre ce e vorba. Să nu-ntrebi.

Ce-ar fi să te gândești și tu la propriile întâlniri cu cărțile? Nu voi numi pe cineva anume pentru a continua tag-ul, poți prelua oricând ideea și să o răspândești mai departe. Sunt curioasă de răspunsurile tale și sunt sigură că vei avea răspunsuri surprinzătoare chiar și pentru tine.

 

Buburuzele sunt prinse în j u r n a l și pe Facebook. Un like micuț îmi va aduce un zâmbet mare iar tu vei fi un pic mai aproape de locul unde visele devin cuvinte.

Reclame

4 gânduri despre &8222;First date book tag&8221;

 1. Mersii, Diana, pentru postare! Am descoperit si ca avem gusturi comune. Si eu il iubesc pe Paler , ca sa nu mai zic ca am ramas mult prinsa in mreaja visului din Panza de paianjen dupa ce am citit-o. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.